Gaja

Rodzina Gaja, przybyła do Piemontu z Hiszpanii w XVII wieku. W roku 1859, potomkowie imigrantów założyli winiarnię, która ponad sto lat później przywróciła winom z Piemontu ich wielkość. Stało się tak za sprawą prawnuka założyciela - Angelo Gaja, który objął stery rodzinnej posiadłości w latach sześćdziesiątych XX stulecia.

Niestrudzony innowator, wprowadził do Piemontu beczki z francuskiego dębu i szereg innych ważnych posunięć jak: kontrola temperatury fermentacji, fermentacja malolaktyczna i przede wszystkim wytwarzanie indywidualnych win z pojedynczych, niewielkich parceli. Angelo okazał się fanatykiem ale i prawdziwym mistrzem, potrafiącym do perfekcji wykorzystać niuanse piemonckiego terroir. To on tak naprawdę jako pierwszy pokazał wielkość i potencjał apelacji Barbaresco. Jednocześnie zawsze sprzeciwiał się bezrefleksyjnemu stosowaniu sztywnych reguł. Dlatego też, po latach nie wahał się zdeklasować większości swoich najlepszych Barbaresco do klasy Langhe DOC, by móc do nich dodawać nieco barbery. Po latach okazało się, że to Gaja miał w tym sporze rację. Jego wina zyskały status kultowych, a sam Angelo uznawany jest za jednego z największych winiarzy Piemontu. We Włoszech nazywają go wręcz Angelo Nazionale.

Barbaresco Gaja

Złożoność tego klasycznego barbaresco to wynik połączenia owoców nebbiolo pochodzących z 14 różnych parceli. Wino o wielkiej finezji, z aromatami leśnych owoców, śliwek, lukrecji i smoły. Mocna struktura, bogactwo i długi finisz z jedwabistymi taninami. Potencjał dojrzewania tego niezwykłego wina sięga 30 lat.

Robert Parker
94 Punkty

Wine Spectator
93 Punkty

Wine Enthusiast
96 Punktów

Decanter
Wino Legenda

Zobacz wina: