CZY WIECIE, ŻE...
Rodzaje win musujących
2023-08-11 00:00:00
Musujące bąbelki
shutterstock
Wino musujące cechuje znaczne nasycenie dwutlenkiem węgla powstałym w procesie fermentacji, w trakcie którego dodawany jest cukier i drożdże. Istnieją różne rodzaje win musujących, od szampanów do prosecco, a każdy z nich charakteryzuje się innym smakiem i aromatem. Obok króla win musujących – szampana – do najbardziej znanych należą:
PROSECCO – pochodzi z Włoch, do jego produkcji wykorzystuje się głównie odmianę winogron glera. Jest zazwyczaj bardziej delikatne i owocowe niż szampan.
CAVA – to hiszpańskie wino musujące, produkowane głównie w Katalonii. Podobnie jak szampan musi być produkowane metodą tradycyjną, co nadaje mu bogate smaki i aromaty.
FRANCIACORTA – włoskie wino musujące produkowane w Lombardii, wytwarzane metodą tradycyjną.
MOSCATO D'ASTI – pochodzi z włoskiego Piemontu, jest słodsze i lżejsze od innych win musujących.
SEKT – to ogólna nazwa dla win musujących w Niemczech i Austrii, produkowanych różnymi metodami, w tym szampańską.
PET-NAT – skrót od fr. pétillant-naturel, co oznacza naturalne musowanie i odnosi się do procesu, w którym wino jest butelkowane przed zakończeniem pierwotnej fermentacji, pozwalając na naturalną produkcję dwutlenku węgla. Powstaje metodą pradawną (méthode ancestrale), która jest równie stara jak wino.
CRÉMANT – to francuskie wino musujące produkowane metodą tradycyjną, jak szampan, ale powstające poza Szampanią.
Każdy z tych musów ma swój niepowtarzalny charakter, a wszystkie opisane rodzaje znajdziecie w naszej ofercie.