Vega Sicilia
Kultowa posiadłość w regionie Ribera del Duero w Hiszpanii. Mimo upływu lat i kilkakrotnej zmiany właścicieli, utrzymuje niezmiennie najwyższą jakość win i ciągłość tradycji.
Historia zaczęła się w roku 1848, kiedy zamożny ziemianin Toribio Lecanda kupił od markiza Valbuena 2000 ha z przeznaczeniem na farmę rolniczą i hodowlaną. Jego syn Eloy nasadził pierwsze winorośle z zamiarem produkcji wysokogatunkowej brandy. Pod koniec XIX stulecia Vega Sicilia była już dostawcą brandy na dwór królewski. W roku 1915 powstają pierwsze dwa wina Vega Sicilia i Valbuena. Otoczone nimbem niedostępności, nigdy nie znalazły się w sprzedaży. Dawano je jako prezenty przyjaciołom i ważnym gościom. Powstał w ten sposób wizerunek ekskluzywnych win, których nie można kupić za pieniądze ale tylko za przyjaźń. Od roku 1956 przez niemal trzydzieści lat firmą zarządzał charyzmatyczny winiarz Jesus Anadón, który jako jeden z pierwszych zaczął używać oznaczenia Ribera del Duero. Nowy etap zaczął się w 1982 wraz z przejęciem firmy przez rodzinę Alvarez. Dokonano w tym czasie restrukturyzacji nasadzeń i modernizacji winiarni.