Mas de Daumas Gassac

Aimé Guibert, prawnik z zawodu, kupił w 1970 r. letni dom w Mas de Daumas Gassac. Posiadłość na zboczu wzgórza w pobliżu wioski Aniane, na północny-zachód od Montpellier, w samym sercu departamentu l`Herault.

Jeden z jego przyjaciół, enolog orzekł, iż bogata w minerały czerwona gleba nadaje się znakomicie do produkcji wysokiej klasy win. Aimé posadził winorośl w 1971 r. a pierwsze wino uzyskał w 1978 r. Dziś, Daumas Gassac cieszy się opinią najlepszego wina Langwedocji, może nawet jedynego wina prawdziwie światowej klasy w całym regionie. W ostatnich latach powiększono zarówno winnice jak i gamę win. Dzięki temu obok kultowego już Mas de Daumas Gassac, w winnicy powstaje szereg prostych, ale niezwykle starannie zrobionych win, charakteryzujących się bardzo dobrą relacja ceny do jakości, a przy tym bardzo charakterystycznych, łatwo rozpoznawalnych.

Mas de Daumas Gassac Rouge

Najbardziej długowieczne wino Langwedocji. Ciemne, gęste, skoncentrowane. W bogatym bukiecie paleta aromatów owocowych oraz nuty dziczyzny i tytoniu. To wielkie wino o idealnej równowadze, z doskonale zintegorwanymi taninami, maże dojrzewać przez dziesięciolecia. Jedyne wino z poza Bordeaux sprzedawane „en primeur”.

1986
19 Punktów
La Revue du Vin de France

1989
93 Punkty
Wine Spectator

1990
19 Punktów
La Revue du Vin de France

1994
91 Punktów
Wine Spectator

1998
92 Punkty
Tanzer

Zobacz wina: