Kalifornia wczoraj i dziś - poznaj ofertę osiemnastu wspaniałych win od naszych partnerów ze słonecznej Kaliforni!

Kalifornia wczoraj i dziś

Położona na zachodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych Kalifornia, to jeden z najbardziej znanych regionów winiarskich świata. Szczęśliwe położenie kilku dolin przecinających pasmo Gór Nadbrzeżnych stworzyło szczególnie sprzyjające warunki do uprawy najszlachetniejszych odmian winorośli. Kariera win z Kalifornii rozpoczęła się w wieku XIX, kiedy powstały tak słynne winiarnie jak choćby Ridge. Prawdziwie wielki przełom nastąpił w roku 1976, kiedy podczas słynnej degustacji w Paryżu kalifornijskie chardonnay i cabernety z doliny Napa oceniono wyżej, niż francuskie burgundy i najlepsze wina z Bordeaux. Dla kalifornijskiego winiarstwa paryska degustacja stała się czymś w rodzaju mitu założycielskiego. Winiarze dostali skrzydeł, mieli wreszcie do czego się odwoływać. Lawinowo rosła ilość nowych winnic. Dziś liczba posiadłości winiarskich przekroczyła 1000. Rosną też ceny najlepszych kalifornijskich win osiągając poziom najdroższych bordoskich grand crus classés. Najciekawsze, że obok winnic z ponad stuletnią historią, jak wspomniany już Ridge nową historię winiarskiej Kalifornii piszą młodzi winiarze, tacy jak nasz rodak Paul Lato, twórca win rozchwytywanych przez najlepsze restauracje na świecie.

RIDGE ESTATE CHARDONNAY 2018

Bladozłota barwa. Aromaty tropikalnych owoców – dojrzały ananas, figi oraz kwiatów wiciokrzewu. W ustach pełne, bogate z oleistą teksturą. Po lekko słodkim ataku, dochodzi do głosu świeża kwasowość. Finisz owocowy z mocnym posmakiem jabłek i gruszek.

RIDGE ZINFANDEL EAST BENCH 2016

Barwa czerwono rubinowa. Mocne aromaty malin z nutami wanilii i goździków. W ustach wyczuwalny smak wiśni, śliwki z niuansem mięty. Eleganckie taniny i lekki posmak lawendy.

RIDGE ZINFANDEL LYTTON SPRINGS 2018

Wspaniały, wielowymiarowy zinfandel. W kieliszku otwierają się słodkie aromaty wiśni, śliwek, jeżyn, z nutami czerwonych pomarańczy, mięty, przypraw i płatków róży. Na podniebieniu doskonale zrównoważona kwasowość, aksamitne taniny i wibrująca energia. Eleganckie i kompletne wino.

RIDGE ESTATE CABERNET SAUVIGNON 2016

Rubinowo purpurowa barwa. Aromaty jagód, czerwonych porzeczek, przypraw. W ustach intensywny atak owocowy. Wino cieliste, pełne z dobrze zaznaczoną kwasowością i dobrze ułożonymi taninami. Złożony wielowarstwowy smak, długi finisz. To zmysłowe, dobrze zbudowane wino ma potencjał dojrzewania sięgający kilkunastu lat.

RIDGE ZINFANDEL GEYSERVILLE 2016

Nasycony rubinowy kolor. Aromaty owoców śliwki i czereśni, mięty i żwirowej ziemi. W ustach bogactwo owocu, intensywne smaki dojrzałych jeżyn, zrównoważona kwasowość i eleganckie taniny. Długi finisz.

PAUL LATO MATINEE CHARDONNAY MAGNUM 2017

Piękna, złota barwa. Przyjemne aromaty cytrusów, jabłek i marakui, z nutami cytryn i niuansami wanilii. Na podniebieniu pełne, bogate z aksamitną, gęstą teksturą, zachwyca doskonale zrównoważoną kwasowością. Długi, skupiony i krystalicznie czysty finisz.

PAUL LATO IN FOCUS CHARDONNAY 2017

To intrygujące chardonnay pochodzi z winogron zbieranych w najlepszych winnicach Santa Barbara. Uderza aromatami owoców tropikalnych, jaśminu, tostów i brioszki. Na podniebieniu delikatna struktura i orzeźwiająca kwasowość. Jest pełne, delikatnie maślane, z nutami owoców i miodu. Fermentowane w beczkach i dojrzewające następnie przez 18 miesięcy.

PAUL LATO ORA ET LABORA GRENACHE 2015

Soczyste aromaty porzeczki, czereśni, wiśni, truskawek i malin z nutami mięty, cynamonu i płatków róży. Na podniebieniu delikatne taniny i świeża kwasowość. Czysty, długi finisz pokazujący giętkość i elegancję grenache.

PAUL LATO THE PROSPECT PINOT NOIR 2017

Pinot noir o głębokiej rubinowo czerwonej barwie, uderza aromatami dojrzałych wiśni, czarnej porzeczki i suszonych kwiatów z nutami przypraw, dębu i leśnej ściółki. Wielowy-miarowa tekstura, doskonała równowaga owoców, tanin. Wspaniały, bogaty i elegancki finisz.

PAUL LATO DUENDE PINOT NOIR 2017

Paul Lato, twórca Pinot Noir Duende, nazywa to wino mini Chambolle, odnosząc się do legendarnego siedliska w Burgundii. Ten wielowymiarowy pinot noir ma jedwabistą konsystencję, orzeźwiającą kwasowość i gładkie taniny. Bogaty bukiet z aromatami malin, truskawek, ziół i kwiatów z nutami wanilii jest jednocześnie ekspresyjny i finezyjny. Niezwykłe wrażenie perfekcji, czystości i elegancji. To bez wątpienia jedno z najlepszych win w szerokiej gamie Paula Lato i jeden z najlepszych pinot noir z Kalifornii.

PAUL LATO IL PADRINO SYRAH 2014

Nieprzejrzyste, niemal czarne wino z oszałamiającymi aromatami czarnych owoców, z nutami kawy, ciemnej czekolady, oliwkowej tapenady, mokrej ziemi z akcentami kwiatów. Soczyste taniny, wręcz jedwabiste na podniebieniu i fantastycznie zintegrowana nowa francuska beczka. Doskonała równowaga. Do picia przez najbliższe dziesięć lat.

PAUL LATO LANCELOT PINOT NOIR 2017

Pinot Noir Lancelot pochodzi z prestiżowej winnicy Pisoni w Santa Lucia Highlands. Na granitowych glebach, czterdziestoletnie krzewy dają wino soczyste, potężne, które Paul Lato nazywa bestią. W kieliszku aromaty dojrzałych malin, truskawek, płatków róż, skórki pomarańczy, ziół, gałki muszkatołowej i kamienna mineralność. Struktura trzymana w ryzach przez drobnoziarniste taniny i dobrą kwasowość. Płynna, gładka, elegancka tekstura i jednocześnie skupienie i koncentracja, która pozwoli cieszyć się tym wyjątkowym winem przez kolejne lata.

J CUVÉE 20 BRUT

Cuvée 20 Brut po raz pierwszy wyprodukowane dla uczczenia dwudziestolecia firmy. Jest klasycznym winem musującym stworzonym na bazie najlepszych siedlisk o chłodnym klimacie. Zniuansowane aromaty zielonych jabłek, migdałów i chleba, oraz finezja z jaką miękka pienistość łączy owocowe smaki w perfekcyjnej równowadze, dają wino stylowe i eleganckie.

J BRUT ROSÉ

Różowe wino musujące wytwarzane z winogron zebranych w najlepszych winnicach hrabstwa Sonoma, odzwierciedla najlepsze cechy szczepu pinot noir. Chardonnay wnosi rześką kwasowość, budującą elegancką mocną strukturę. Bukiet aromatów malin, płatków róży i siekanych migdałów dopełnia posmak świeżej mandarynki, prażonych truskawek i śmietany. Długi, świeży finisz.

NAPA VALLEY CHARDONNAY 2017

Dojrzałe aromaty jabłka, gruszki, cytrusów i owoców tropikalnych. W ustach bogate, złożone, z wyraźnym beczkowym posmakiem.

NORTH COAST CABERNET SAUVIGNON 2017

Aromaty: borówek, jeżyn, śliwek i czereśni, wsparte nutami karmelu. W ustach owocowe, miękkich taninach i długim finiszu.

NAPA VALLEY CABERNET SAUVIGNON 2015

Aromaty suszonych kwiatów, śliwek i przypraw przechodzą w bogate nuty czereśni i czekolady. W ustach soczyste, zrównoważone, z ułożonymi taninami i długim finiszem.

NAPA VALLEY BENCH BLEND 2014

Aromaty ciemnych owoców, jeżyn, czereśni i śliwek, wspartych nutami goździków, lukrecji i ziemi. Smak bogaty, złożony, z dobrze zintegrowanymi taninami.

Mapa punktów, które biorą udział w naszej akcji

Wybierz na mapie województwo i zobacz listę punktów, w których kupisz wina kalifornijskie.

mazowieckie

Piaseczno

Karafka
ul. Księcia Janusza I Starego 21
Telefon: 22 243 00 83
e-mail: sklep@karafka.pl

Warszawa

Winkolekcja Showroom
Olkuska 7, Mokotów
Telefon: 609 900 264
e-mail: sklep@winkolekcja.pl


Wine Taste
ul. Twarda 4
Telefon: 603 880 291
e-mail: biuro@wtaste.pl


Bachus Wina
ul. Wąwozowa 36/54
Telefon: 504 445 555
e-mail: sklep@bachus.waw.pl


Restauracja Warszawa Wschodnia by Mateusz Gessler
ul. Mińska 25
Telefon. 577 376 773
Mail: rezerwacja@gessler-sohofactory.pl


Restauracja Warszawski Sen by Mateusz Gessler
ul. Koszykowa 63
Telefon: 577 378 949
e-mail: rezerwacja@gessler-koszyki.pl


Salon Win i Alkoholi
ul. Dolna 7
Telefon: 22 851 52 51
e-mail: sklep@salonwin.pl



pomorskie

Gdańsk

Wine Taste
ul. Stachury 6
Telefon: 885 369 424
e-mail: billot@wtaste.pl


Restauracja Villa Eva
ul. Stefana Batorego 28
Telefon: 58 341 67 85
E-mail: info@villaeva.pl

Sopot

Restauracja Bulaj
Aleja Franciszka Mamuszki 22
Telefon: 58 551 51 29
E-mail: biuro@bulaj.pl

dolnośląskie

Wrocław

Restauracja Przystań Tu. Bistro&Wine.
ul. Zwycięska 20a
Telefon: 795 349 777
kontakt@przystantu.wroc.pl

wielkopolskie

Chyby

NOBOVINO
ul. Cedrowa 1
Telefon: 795 219 907
e-mail: sklep@nobovino.pl


Poznań

Restauracja MUGA
ul. Krysiewicza 5
Telefon: 602 677 181
e-mail: rezerwacja@restauracjamuga.pl
Możliwość zakupu win na kieliszki


Enoteca
ul. Szewska 14
Telefon: 792 098 049
E-mail: wino@enoteca.pl

lubelskie

Lublin

TINTO Wine Bar Restauracja
Plac Władysława Łokietka 3
Telefon: 570 919 702
e-mail: tinto@winnysklad.com

małopolskie

Kraków

Nobovino
ul. Olszanicka 1
Telefon: 664 669 420
E-mail: frozo@twojewino.pl