
BRIO DE CANTENAC BROWN
czerwoneProducent: | |
Apelacja: | AOC Margaux |
Szczep: | Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc |
Rodzaj zamknięcia: | korek |
W początkach XIX wieku, John Lewis Brown, pochodzący ze Szkocji artysta malarz, nabył teren, na którym znajduje się obecnie winnica. Zainspirowany architekturą brytyjskiego renesansu z epoki Tudorów, zlecił budowę château w tym właśnie stylu. Amator dobrych win i towarzyskich przyjęć organizował liczne przyjęcia słynące ze swojej wystawności i szyku.
W roku 1843 Brown sprzedał posiadłość bankierowi o nazwisku Gromard. To on był właścicielem w 1855 r. kiedy posiadłość zaklasyfikowano jako 3-ième Grand Cru Classé. W 1989 posiadłość przejęła AXA-Millésimes, która zrekonstruowała winnicę i winiarnie, po czym w roku 2005 odsprzedała całość rodzinie Simon Halabi. Winnica zajmuje obecnie 42 hektary na żwirowej, typowej dla Médoc glebie.
Intensywna, żywa barwa. Nos z aromatami dojrzałych malin i porzeczek z nutami cedru. W ustach pełne, krągłe z wyraźnymi smakami owoców: porzeczki, wiśnie, jeżyny. Taniny miękkie i gładkie, finisz delikatny i jednocześnie napięty, sprężysty. Duża klasa.