Blog

O Winkolekcji / o winie / o winnicach

Riesling, czyli idealne wino na wiosnę

Riesling to szlachetna odmiana winorośli, której zawdzięczamy jedne z najlepszych białych win na świecie. Jego ojczyzna jest środkowa Europa i choć warto odnotować fakt, iż coraz lepsze wina z tej odmiany powstają w nowym winiarskim świecie, przede wszystkim w Australii i Nowej Zelandii, to jednak mówiąc o rieslingu, myślimy przede wszystkim o winach niemieckich, alzackich i austriackich. W odróżnieniu bowiem od wielu innych odmian, które łatwo adaptują się do różnych warunków, riesling jest szczepem bardzo wymagającym, zarówno pod względem gleby, klimatu jak i proporcji między opadami i nasłonecznieniem.

Riesling

Riesling nie lubi zbyt ciepłego klimatu. Doskonale za to rozwija się na lekkich, dobrze przepuszczalnych, łupkowych glebach, jakie spotkać można zazwyczaj na górskich zboczach. Takie położenie ma również tę zaletę, że pozwala maksymalnie wykorzystać padające na strome stoki wzgórz, promienie słoneczne. Ma to szczególne znaczenie zwłaszcza w Niemczech, gdzie dni słonecznych jest znacznie mniej niż w krajach południowych.

Różne style wina

Trzy kraje: Niemcy, Austria i Francja to trzy różne style wina. Riesling z francuskiej Alzacji, to wino mocne, o intensywnym kwiatowym aromacie i zrównoważonej kwasowości ostatnio coraz częściej z nutą słodyczy. Nasłonecznione, południowe zbocza Wogezów pozwalają otrzymać winogrona bogate w cukier, co przekłada się także na wysoką, często powyżej 13%, zawartość alkoholu. Na przeciwległym biegunie mamy niemieckie rieslingi z doliny Mozeli. Niedostatek słońca sprawia, że winogrona zawierają znacznie mniej cukru. Często więc, aby zrównoważyć wysoką kwasowość zatrzymuje się fermentację zanim cały cukier ulegnie przemianie w alkohol. Otrzymuje się dzięki temu wino delikatne, eleganckie, często łagodnie półwytrawne, o niższej zawartości alkoholu. Wino niezwykle aromatyczne, z lekką nutą mineralną. Austriackie rieslingi zbliżone do francuskich są na ogół bardziej wytrawne.

Riesling

Foodpairing z Rieslingiem

Rieslingi to jedne z najbardziej uniwersalnych win do jedzenia. Doskonale pasują do ryb i owoców morza, przekąsek, wędlin, słonych mięs i sushi. Lubi bardzo aromatyczne, pachnące dania kuchni azjatyckiej, zwłaszcza z curry, kardamonem, cynamonem, goździkami, gałką muszkatołową, świetnie czuje się również w towarzystwie dań z lekką nutą słodyczy. Rieslingi wreszcie to wymarzone wina na wiosnę. Nowalijki, sałatki, szparagi, a przede wszystkim słońce to najlepsze rekomendacje dla tych win.

Winkolekcja - importer win

realizacja: estinet.pl