Degustacje dla restauracji

Jest to event pozwalający zapoznać się z ofertą Winkolekcji. Degustacje przeprowadzamy w formie szkoleń dla zespołu restauracji lub lifestylowe jako event dla wybranej grupy gości przybliżający tematykę winną, itp. Przykładową tematykę degustacji prezentuje zestawienie umieszczone w tabeli poniżej. Przy organizacji degustacji uwzględniamy konkretną sytuację i potrzeby naszych Partnerów.

Sommelier serwuje próbki degustacyjne zainteresowanym gościom na stoisku z winem. Przekazuje podstawowe informacje na temat szczepów i regionów. Zaprasza do dyskusji, wymiany poglądów, nawiązuje kontakty.

Degustacja komentowana prowadzona przez autorytet ze świata wina Prowadzący opowiada o prezentowanych winach, regionach, odmianach winorośli. Nawiązuje dyskusję z uczestnikami, opowiada anegdoty związane z podróżami i producentami. Tematy degustacji dedykowane określonej tematyce (szczepy, regiony, kraje winiarskie, ze względu na rodzaj i styl wina, np. wina musujące).

Riedel Glass Tasting to degustacja pokazująca możliwości specjalistycznych kieliszków do wina firmy Riedel. Uczestnicy przekonają się, jak ważny jest dobór odpowiedniego szkła do poszczególnych odmian winorośli i rodzajów win. Te same wina serwowane w różnych kieliszkach nie pachną i nie smakują tak samo.

Degustacja w czarnych kieliszkach. Uczestnicy mogą poczuć się jak profesjonalny sommelier na konkursie. Nie widzą co degustują, przez co potrafią pomylić nawet wino czerwone z białym.

Forma nauki i integracji dla uczestników. Grupa podzielona na zespoły słucha krótkiej prelekcji, w której zawarte są podstawowe informacje o winach. Zawarte są tam również podpowiedzi do późniejszych działań. Następnie zespoły rywalizują między sobą degustując wina, odpowiadając na pytania i zdobywając punkty.

Degustacja inna niż wszystkie. Uczestnicy na czas spotkania zostają pozbawieni zmysłu wzroku. Zostają wprowadzeni do sali, w której panują „egipskie ciemności”. Sommelierzy wyposażeni w noktowizory serwują im różne dania i wina. Zabawa wymusza na uczestnikach uruchomienia wszystkich pozostałych zmysłów. W całkowitej ciemności nic co jemy i pijemy nie jest już takie oczywiste. Znakomita zabawa zarówno dla osób, które wzajemnie się znają, jak i dobra forma integracji współpracowników.