Blog

O Winkolekcji / o winie / o winnicach

Piotr Kamecki o warsztatach branżowych „JAK ZARABIAĆ NA WINIE”

Piotr Kamecki

Piotr Kamecki – Prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich

Dlaczego organizujemy takie warsztaty?

Ostanie trzy dekady wyraźnie pokazują, jak wino odzyskuje swoje miejsce w świadomości Polaków. Restauracje, bary, kluby stały się przestrzenią, w której wino gości już nie tylko jako uzupełnienie karty, ale jest wręcz elementarnym składnikiem oferty gastronomicznej, wpływającym na jej jakość i różnorodność. Niemal codziennie mam okazję kontaktować się z osobami, które prowadzą tego rodzaju biznes. Obserwując ich działalność staram się analizować potrzeby i problemy z jakimi się borykają.

Wspólnie z moimi przyjaciółmi z Winkolekcji bardzo często rozmawiamy na te tematy. Rezultatem tych dyskusji są spostrzeżenia i wnioski pogłębiające naszą wiedzę i postrzeganie branży. To wszystko utwierdziło nas w przekonaniu, iż warto podzielić się nią w nieco większym wymiarze.

Jednocześnie pragniemy przypomnieć naszym kontrahentom, iż obok dostarczanego produktu, chcemy wspierać ich: merytoryczną wiedzą, zaangażowaniem w ich problemy oraz doświadczeniem, jakie zdobywamy podczas codziennej pracy na terenie całego kraju.

Do kogo kierujemy nasze warsztaty?

Nasze warsztaty kierujemy do osób, które podejmują decyzje dotyczące miejsca wina w ich restauracjach lub hotelach, a tym samym współkreują obraz wina w gastronomii. Właściciele, managerowie, sommelierzy, to właśnie od ich wiedzy i determinacji zależy sukces danej restauracji czy hotelu. Wykażemy, iż wino w ich lokalach może być odpowiednim narzędziem do jego osiągnięcia. 

Co jest ważne w pracy z winem?

Wszyscy wiemy, iż powodzenie w tej dziedzinie zależy od całej gamy czynników. Wskażemy, na jakie elementy w codziennej pracy z winem warto zwracać szczególną uwagę. Powiemy, jak prawidłowo tworzyć z nich proces, którego efektem jest zysk oraz satysfakcja klienta restauracji.

Wino w restauracji

Praca z dostawcami, kwestie logistyczne, gospodarka magazynowa, marża oraz serwis to tylko niektóre z elementów, które chcemy przedstawić w ramach naszych warsztatów. Nie zapomnimy również o pracownikach. Zastanowimy się nad ich kompetencjami oraz wzajemnymi relacjami służbowymi. Określimy również wartości, jakimi powinni się cechować, tak by w konsekwencji tworzyli zgrany i efektywny zespół. Zdefiniujemy również rolę liderów oraz wpływ, jaki powinni wywierać na zarządzaną przez nich grupę. Udowodnimy, iż niezależnie od formatu restauracji dobre wina i wysoka jakość obsługi są przyczynkiem do odniesienia sukcesu w tej branży.

Kto poprowadzi warsztaty?

Piotr Pietras - Master Sommerlier

Piotr Pietras – Master Sommerlier

Piotr Pietras – Master Sommelier, człowiek, który w ostatnich latach wyjątkowo intensywnie kształtował własną karierę. Miałem przyjemność pomagać Piotrowi w jego rozwoju zawodowym, co pozwala mi czerpać osobistą satysfakcję z osiąganych przez niego sukcesów, zarówno tych krajowych jak i międzynarodowych. Wiedza, talent oraz potencjał edukacyjny to określenia, jakimi mogę opisać jego osobę, nie zapominając oczywiście o ciężkiej pracy, jaką włożył,  by to osiągnąć.

Nasza wspólna idea serwisu wina oraz obecna działalność Piotra w projekcie HIDE skłoniła mnie do złożenia mu propozycji poprowadzenia warsztatów. Jestem pewien, iż uczestnicy przekonają się o słuszności tego wyboru.

Winkolekcja - importer win

realizacja: estinet.pl