Weingut Bründlmayer

„Nasze winnice to nasza fortuna” mówi Willi Bründlmayer, od wielu lat czołowa postać regionu Kamptal i całego austriackiego winiarstwa oraz synonim najwyższej jakości win.

Każdy rocznik jego win pokazuje dlaczego jest jednym z najlepszych winiarzy w Austrii. Według krytyków wina Bründlmayera mają niezrównaną finezję, elegancję i złożoność. Dosadnie ujął to Peter Moser w swoim przewodniku „The Ultimate Austrian Wines Guide 2019/20”: „Prawie każde wino, od najlżejszego grüner veltlinera po wina czerwone i musujące, ma wszystko, czego potrzeba, aby być najlepszym w swojej kategorii”. Zaś magazyn Decanter zaliczył Bründlmayera do prestiżowej grupy 50 osób, które zmieniają świat wina.

Uprawa organiczna, stosowana od lat przez Bründlmayera od dawna przestała być wyróżnikiem, gdyż praktykuje ją coraz więcej winiarzy, warto natomiast zwrócić uwagę na specjalny, rzadko w Kamptal stosowany, system przycinania winorośli, zwany Lyra, który zapewnia krzewom lepsze warunki wietrzenia i ekspozycji na słońce. Większość win fermentuje w kadziach ze stali nierdzewnej, po czym część z nich dojrzewa w dębowych beczkach. Chardonnay i pinot gris oraz niektóre veltlinery fermentują w 300 litrowych beczkach dębowych i (wyjątkowo) w beczkach z drzewa akacjowego.

Zobacz wina: