Le Gode

Le Gode, to rodzinna firma uprawiająca 16 hektarową winnicę, leżącą na północ od Montalcino, na wzgórzu Montosoli, ok. 300m nad poziomem morza. Od roku 1995 rodzina Ripaccioli wytwarza najwyższej klasy Brunello di Montalcino tradycyjne w stylu ale jednocześnie przystępne i atrakcyjne.

Niewielka produkcja - około 30 tysięcy butelek rosso i brunello pozwala kontrolować każdy szczegół podczas uprawy i winifikacji. Styl powstających tu win jest bardzo tradycyjny. Jedynym ustępstwem na rzecz nowoczesności są stalowe zbiorniki fermentacyjne i komputer. Interwencje w winnicy są bardzo ograniczone a wszelkie prace są prowadzone zgodnie z praktykami "bio". Po winifikacji wina starzone są w dużych beczkach (2500 l) z dębu slawońskiego. W przypadku rosso jest to minimum kilka miesięcy, natomiast na brunello trzeba poczekać co najmniej dwa lata w zależności od rocznika. Terroir Montosoli słynie z faktu, że tutejsze brunello są bardzo aromatyczne i przy dużej koncentracji potrafią być miękkie i eleganckie. Takie właśnie są wina z Le Gode.

Zobacz wina: