La Calonica
La Calonica to przede wszystkim słynne Vino Nobile di Montepulciano. Tradycje tego najsłynniejszego, obok Chianti Classico i Brunello di Montalcino, toskańskiego wina sięgają renesansu. Mistrz piwniczny papieża Pawła III nazwał je w 1549 roku "winem perfekcyjnym".
W 1685 roku w poemacie "Bachus w Toskanii" Francesco Redi obdarzył je tytułem "króla win", wreszcie w XVIII wieku G. F. Neri w odniesieniu do wina z Montepulciano po raz pierwszy użył słowa "nobile", szlachetne. Lokalny etruski patriotyzm winiarzy wpływa na odmienność win. O Nobile mówi się, że pachnie jak Chianti, ale budowę ma niczym Brunello. Winnice La Calonica leżą na północnowschodnim skraju apelacji. Łagodniejsze zimy i niezbyt suche lata także mają wpływ na jakość tutejszych win. Ale niepodobna mówić o jakości win, zwracając uwagę tylko na doskonałość winnicy i jej położenie. Właściciel La Calonica, wybitny enolog Fernando Cattani, ma opinię najlepszego fermentatora w apelacji Montepulciano. Ponadto jest współtwórcą apelacji Cortona DOC.