Dominio de Pingus

Historia Dominio de Pingus, którą bez przesady możemy nazwać ikoną regionu Ribera del Duero jest stosunkowo młoda. W 1993 r. duński enolog Peter Sisseck, objął zarządzanie nad Hacienda Monasterio, w Pesquera de Duero. Szybko zauważył wyjątkową jakość owoców jednego z dostawców, co skłoniło go do zakupu 1,5 hektarowej winnicy w San Cristobal, która stała się fundamentem Dominio de Pingus.

Początek wielkiej kariery to degustacja rocznika 1995, po której Robert Parker powiedział: "To jedno z najwspanialszych i najbardziej ekscytujących win jakie kiedykolwiek degustowałem". To stwierdzenie spowodowało natychmiastową reakcję rynku amerykańskiego i wykreowanie popytu zanim wino trafiło do sprzedaży. Miłośnicy wina i kupcy w Stanach Zjednoczonych zacierali ręce, gdy w listopadzie 1997 wyruszył statek z ładunkiem 75 skrzynek Dominio de Pingus. Niestety długo oczekiwana "przesyłka" nie dotarła - statek zatonął gdzieś w pobliżu Azorów, a atlantyckie głębiny skryły cenny ładunek. Konsekwencją tych wydarzeń był dramatyczny wzrost ceny sięgający 500$ za butelkę wina, którego wyprodukowano jedynie 325 skrzynek. Pingus wytwarzany jest z owoców zbieranych z bardzo starych krzewów, uprawianych (od roku 2000) w systemie biodynamicznym, z wydajnością poniżej 12 hl/ha. W dobrych latach powstaje nie więcej niż 500 skrzynek tego niezwykłego wina.

Zobacz wina: