Alvear

Montilla-Moriles, to region winiarski w Andaluzji, leżący na południe od Kordoby. Podobnie jak w Jerez, tak i tu, tradycyjnie wytwarza się wina wzmacniane. Podczas ich produkcji dodaje się destylat winny w celu zatrzymania fermentacji, a następnie poddaje dojrzewaniu w dębowych beczkach.

W odróżnieniu od Jerez, gdzie podstawową odmianą jest palomino, w Montilla-Moriles najważniejszy szczep to pedro ximénez. Czołowym producentem jest rodzinna firma Alvear, jeden z najstarszych wytwórców wina w Andaluzji. Historia firmy sięga roku 1729 kiedy Don Diego de Alvear y Escalera wyprodukował swoje pierwsze wino. Osiem kolejnych pokoleń udoskonalało metody produkcji, modernizowało wytwórnię, dbało o zachowanie dziedzictwa. Tu kultura, tradycja, smak i nowoczesność podążają razem w harmonii i zgodzie. Dumą Alvear jest szczep pedro ximenez, z którego wytwarza się jedno z najsłynniejszych i najlepszych słodkich win Hiszpanii.

Zobacz wina: