Alois Lageder

Rodzinna firma z ogromnymi tradycjami sięgającymi początków XIX wieku. Podwaliny pod jej dzisiejszą pozycję położył obecny właściciel Alois Lageder.

Firma jest pierwszym producentem wina z południowego Tyrolu, który zdobył światowe uznanie. Przykład Lagedera sprawił, że jego śladem poszli także inni producenci, a nawet duże spółdzielnie, tak więc w dużej mierze dzięki Lagederowi wina z Alto Adige zdobyły szerokie uznanie. Następnym krokiem było zainicjowanie produkcji win najwyższej jakości z pojedynczych parceli, co było wówczas nowością. Obecnie Lageder posiada około 140 hektarów winnic, w większości prowadzonych w systemie biodynamicznym, w najlepszych siedliskach Górnej Adygi. Niektóre z tych winnic, jak choćby Krafuss czy Löwengang, mają dziś status prawdziwych Grand Crus. Nic więc dziwnego, że wina od Lagedera znajdziemy w kartach najlepszych restauracji na całym świecie.

Löwengang

To niezwykłe wino powstało dzięki żwirom leżącym na dolomitowych skałach wokół Magre, na których chardonnay wspaniale dojrzewa. Dziś po ponad trzydziestu latach od powstania pierwszego rocznika, kolejne, niezmiennie dostają bardzo wysokie noty od winiarskich krytyków. Parker (93), Suckling (94), Veronelli - niemal zawsze trzy gwiazdki, wreszcie Tre Bicchieri Gambero Rosso. Po prostu wielkie wino.

Zobacz wina: