Szanowni Państwo,

MARTIN CODAX ORGANISTRUM 2015
cena: 90,00 zł
Jeżeli lubicie albariño, to Organistrum jest dla Was. Wyjątkowe wino wytwarzane przez czołowego producenta albariño – firmę Martin Codax z hiszpańskiej Galicji. Bogate i złożone, częściowo fermentowane i dojrzewające w dębowych beczkach, uderza aromatami owoców z delikatną nutą tostową. Po chwili rozwijają się nuty roślinne i ziołowe z niuansami wanilii. W ustach pełne, z szeroką paletą smaków owocowych podkreślonych dobrze zintegrowaną kwasowością. To bogate, wielowymiarowe wino doskonale pasuje do grillowanych ryb i owoców morza oraz białych mięs.

CHATEAU D ESCLANS THE PALM AOC COTEAUX VAROIS ROSE 2018
cena: 86,00 zł
W roku 2006 Sacha Lichine, znany bordoski negocjant, właściciel, między innymi Château Prieuré Lichine i Château Lascombe, zdecydował się kupić Château d’Esclans, historyczną prowansalską posiadłość, o której pierwsze wzmianki pojawiły się w roku 1201. Celem Lichine’a było przywrócenie dawnego blasku różowym winom z Prowansji, a doskonale położone winnice ze starymi nasadzeniami grenache nadawały się do tego doskonale. Obecnie Château d’Esclans wytwarza całą gamę najwyższej klasy win różowych robiących furorę wśród koneserów na całym świecie.
Propoujemy Panstwu wino Palm, na który złożyły się grona grenache, cinsault i syrah z najlepszych siedlisk apelacji Côteaux d’Aix-en-Provence. To subtelne wino o jasnoróżowej barwie z delikatnymi zielonymi refleksami, o wspaniałej, aromatycznej świeżości i finezyjnych owocowych nutach na podniebieniu z długim, eleganckim finiszem pokazuje wyjątkowy potencjał prowansalskiego rosé.

ACUSTIC MAS VILELLA 2016
cena: 130,00 zł
Czerwone wino, wytwarzane przez Alberta Jané, właściciela winiarni Acustic, wielkiego pasjonata starych autochtonicznych odmian. Albert jest jednym z pionierów procesu przywracania katalońskim winnicom starego szczepu sumoll. Mas Vilella to kupaż 50% sumoll i 50% cabernet sauvignon. Wino uderza typowymi dla sumoll aromatami wiśni, pokazując zarazem charakterystyczną soczystość tej odpornej na suszę odmiany. Cabernet daje tu niezbędną dawkę bordoskiej dyscypliny, ujmując całość w ryzy kwasowości i eleganckiego garbnika. Piękne połączenie tradycji i nowoczesności.

ALOIS LAGEDER FÓRRA 2017
cena: 116,00 zł
Alois Lageder, czołowy producent w Alto Adige prezentuje nam białe wino Fórra z odmiany manzoni bianco ekscytującej krzyżówki rieslinga i pinot bianco. Ta nowa odmiana, dzięki sporej kwasowości okazała się bardzo atrakcyjna w Górnej Adydze, szczególnie wobec wyraźnego ocieplenia klimatu. Podobnie jak wszystkie wina Lagedera, także i Fórra pochodzi z uprawy biodynamicznej i pojedynczego siedliska. To intensywne wino o dużej głębi otwiera swój bukiet aromatami gruszki i pigwy z delikatną nutą dębu. Na podniebieniu pełne, krągłe, skoncentrowane ale zarazem dobrze zrównoważone, z wyraźnym posmakiem verbeny i akcentem mineralnym. Finisz długi, świeży i pikantny. To doskonałe wino, ocenione przez krytyków z przewodnika Falstaff na 92 pkt, najlepiej wic do przegrzebków, ryb i drobiu.

CASTELLO DI FARNETELLA CHIANTI COLLI SENESI RISERVA 2016
cena: 89,00 zł
Fattoria di Félsina z Toskanii, to producent wielkich win z Chianti Classico. Takie wina jak Berardenga, a przede wszystkim Rancia i supertoskan Fontalloro, znane są koneserom wina na całym świecie. Tym razem proponujemy wino pochodząc z drugiej, należącej do Fattoria di Félsina posiadłości, a mianowicie, leżącego w apelacji Chianti Colli Senesi, Castello di Farnetella. Riserva z Castello di Farnetella to kupaż sangiovese (90%) uzupełniony dodatkiem merlot i cabernet sauvignon. To uczciwa, autentyczna interpretacja toskańskiego wina, z bukietem pełnym aromatów jagód, suszonych wiśni, malin, migdałów i ziół. Wino soczyste, bardzo świeże i przystępne, doskonałe do papardelle z mięsnymi sosami i dziczyzny. Według oceny Jamesa Sucklinga w pełni zasłużyło na 91 punktów

LA BORDE PLOUS'SAPERLIPOPETTE AOC ARBOIS PUPILLIN 2018
cena: 75,00 zł
To pyszne wino z francuskiej Jury – regionu nieco dla nas egzotycznego, wytwarza Julien Mareschal, który zainspirowany winami Pierre’a Overnoy – kultowego guru jurajskich winiarzy, od początku prowadzenia winnicy, a więc od roku 2003, zwrócił się w stronę praktyk biodynamicznych. W pięciohektarowej winnicy Julien wytwarza wina o wielkiej finezji, świeże i czyste, bez stosowania żadnych syntetycznych substancji chemicznych. Poulssard, który proponujemy to endemiczny szczep z Jury, fantastycznie dostosowany to tutejszych gleb zawierających czerwoną glinę z późnego triasu. Wykorzystajcie okazję, że wina te dostępne są w Polsce. Popyt na świecie jest tak duży, że Julien limituje sprzedaż wprowadzając dla swoich partnerów system alokacji. Odwiedzając winnicę można kupić najwyżej jeden karton.

Dbamy o bezpieczeństwo zakupów:
- nasz showroom jest czynny od poniedziałku do soboty w godzinach 12:00-21:00,
- do showroomu należy wejść poprzez WEJŚCIE GŁÓWNE do budynku (drzwi otwierane automatycznie),
- na wydzielonej powierzchni sklepu może przebywać wyłącznie jedna osoba (klient)
- towary z półki podają wyłącznie sprzedawcy, zaś wino pakują wina w rękawiczkach
- płatności za towar realizujemy wyłącznie za pośrednictwem karty lub telefonu (zbliżeniowo),
- zachęcamy do składania zamówień telefonicznych pod numerem 609 900 264 lub drogą mailową - wystarczy napisać na adres sklep@winkolekcja.pl z odbiorem osobistym u nas w sklepie przy ul. Olkuskiej 7.
Postaramy się pomóc w doborze win jak również udzielimy wszelkich niezbędnych, dodatkowych informacji. Mając na uwadze obecną sytuację, mamy głęboką nadzieję, iż wszyscy doskonale rozumieją te drobne niedogodności, które wprowadzamy wyłącznie w trosce o zdrowie i bezpieczeństwo.