KRUG zaczyna się tam, gdzie kończy się szampan

Dom szampański Krug powstał w 1843 roku za sprawą bezkompromisowego pasjonata oddanego poszukiwaniu absolutnej doskonałości w sztuce winiarskiej - Josepha Kruga. Ten pochodzący z Nadrenii-Palatynatu winiarz terminował wcześniej przez dziewięć lat u wybitnych mistrzów z Szampanii. Celem, który sobie postawił, było zapewnienie swoim odbiorcom niezmiennie najwyższej przyjemności płynącej z szampana - bez względu na coroczne wahania pogody.

W 1848 Joseph Krug przekazał tajemnice tworzenia swojego szampana szczegółowo spisane w legendarnym wiśniowo-czerwonym notesie. Notatnik, do dziś pieczołowicie przechowywany przez następców mistrza sztuki winiarskiej, jest symbolem kontynuacji wielkiej tradycji i przywiązania Domu Szampańskiego do zdobywanej od pokoleń bezcennej wiedzy i wtajemniczenia.

Krug co roku tworzony jest jak nowe dzieło sztuki i jest to proces, którego nie można przyspieszyć. Komponowanie Kruga porównywane jest do tworzenia ratatuj - słynnego francuskiego dania. Porównanie to może wydawać się szalone, ale są dwa sposoby przygotowania tej potrawy. Można gotować składniki razem i po 20 minutach zasiąść do stołu. Lub można wydobyć charakter każdego warzywa, marynować je osobno i oddzielnie gotować, aby na koniec połączyć składniki i stworzyć ratatuj. Wybitny aromat i smak wymaga tego trudniejszego, czasochłonnego przepisu. Krug wybiera najlepsze winogrona z najbardziej wyjątkowych winnic i jako jeden z nielicznych Domów Szampańskich tworzy wina bazowe w dębowych beczkach. Z win tych Szef Piwnic i zespół mistrzów kupażu komponuje tego doskonałego szampana. Każdego roku w specjalnej księdze zapisywanych jest 5000 not degustacyjnych! W jednej butelce znajduje się nawet 120 win pochodzących z 15 roczników. Idealna kompozycja leżakuje minimum 5 lat w kredowych piwnicach a powstanie Kruga Grande Cuvée zajmuje nawet 20 lat.

Dom szampański Krug od 6 pokoleń prowadzony jest przez tę samą rodzinę. W wibrujących, delikatnych bąbelkach zamknięty jest legendarny smak stworzony przed laty.

Majestatyczny, bogaty i unikalny szampan dla koneserów doceniających wyjątkowość i indywidualizm.

KRUG GRANDE CUVÉE


Najdoskonalsza ekspresja stylu Domu Szampańskiego Krug. Jest wynikiem połączenia ponad 50 win z trzech odmian winogron: Pinot Noir, Pinot Meunier i Chardonnay, pochodzących z 25 winnic i z sześciu do dziesięciu zbiorów z różnych, najlepszych roczników. Charakteryzuje się głębokim złotym kolorem. W zapachu królują aromaty kwiatów, dojrzałych i suszonych owoców, piernika i cytrusów. W smaku wyczuwalny orzech laskowy, nugat, miód, brioszka.

KRUG ROSÉ


Swoista prowokacja, zmysłowość, pełnia emocji a także intensywność połączona z elegancją. Krug Rosé ma nietypowy, różowo-złoty kolor. Cechuje go wyjątkowo szeroka, dla różowego szampana, paleta aromatyczna – od maliny, brzoskwini przez nuty kuminu, anyżu do fiołków. Znajdziemy w nim również aromaty morwy, pieprzu, imbiru, czerwonej porzeczki czy różowego grapefruita. Wino ma długi, złożony finisz.