Ważne wydarzenie

XII edycja Wine&Food Noble Night 2019

2019-10-16 00:00:00
Za nami XII edycja Wine&Food Noble Night - jednego z najbardziej prestiżowych i najtrudniejszych konkursów kulinarnych w kraju. Jako partnerzy przyglądaliśmy się zmaganiom 12 wybitnych szefów kuchni i ich zespołów. Po trudnej i wielogodzinnej rywalizacji, poznaliśmy w końcu zwycięzców.

Wybrane w ogólnopolskich eliminacjach zespoły restauracyjne na oczach gości przygotowały dwudaniowe menu, które podlegało ocenie jury oraz publiczności. Organizatorzy konkursu zaplanowali wieczór w taki sposób, aby tłem do kulinarnych zmagań i doświadczeń były ważne społecznie tematy, takie jak ochrona jakości produktów, czystość wód i powietrza, wegetarianizm oraz nurt less waste. Hasłem przewodnim wieczoru było "Future starts now", a ambicją organizatorów zwrócenie uwagi zgromadzonych gości na to, że nadszedł już czas na dostrzeżenie niebezpieczeństw oraz konieczność wdrożenia zmian, potrzebnych, do przetrwania naszej planety.

Tradycyjne Winkolekcja (jako partner gali), przygotowała na ten wieczór specjalną ofertę win. Na powitanie gości zaproponowaliśmy hiszpańskie wino musujące DIGNITAT CAVA ORGANIC BRUT NATURE, natomiast na stołach czekały na zaproszonych butelki białego i czerwonego wina prosto z włoskiej Toskanii, tj.: AIA VECCHIA VERMENTINO i AIA VECCHIA LAGONE. W barze Winkolekcji można było odnaleźć szereg win specjalnie dobranych do dań przygotowywanych przez rywalizujące ze sobą restauracje. Były to: MÂCON VILLAGES LES CLASSIQUES, LES VIGNERONS DE MANCEY (AOC Mâcon Villages), MACABEO ECOLOGICO, BODEGAS CASTAÑO (DO Yecla), CHARDONNAY, WILLIAM HILL (Napa Valley), SALVO SEMILLON, TRIANGLE WINES (Mendoza), PETIT CLOS SAUVIGNON BLANC, HENRI BOURGEOIS (Marlborough), CORAL ROSADO, BODEGA INURRIETA (DO Navarra), ROSE, WINNICA PŁOCHOCKICH (Region Sandomierski), DOURTHE No1 ROUGE (AOC Bordeaux), MONASTRELL ECOLOGICO, BODEGAS CASTAÑO (DO Yecla), CUATRO PASOS MENCĺA, MARTĺN CÓDAX (DO Bierzo), FAMIGLIA BIANCHI MALBEC (Mendoza) oraz CABERNET SAUVIGNON, WAKEFIELD (Clare Valley).

Na tym jednak nie koniec! Zadbaliśmy również o zwycięzców. Wszystkim zespołom restauracyjnym biorącym udział w konkursie wręczyliśmy szampana CHAMPAGNE BOLLINGER SPECIAL CUVÉE (butelka MAGNUM). Natomiast zwycięska restauracja otrzymała CHAMPAGNE BOLLINGER SPECIAL CUVÉE w wersji Jeroboam (co widać na zdjęciach).

A zwycięzcami okazały się restauracje: White ONE z Warszawy oraz UMAMI z Pyskowic. Paweł Chomentowski z restauracji White ONE głosami publiczności zdobył Grand Prix - pierwsze miejsce w obu kategoriach: przystawka oraz danie główne, a także nagrodę specjalną magazynu VIVA! Restauracja UMAMI i jej szefowie Mateusz Bieniek i Robert Biniasz, docenieni zostali przez jury profesjonalne, a w głosowaniu publiczności ich przystawka oraz danie główne zyskały trzecią lokatę w obydwu kategoriach.

Jeszcze raz gratulujemy zwycięzcom wygranych, zaś organizatorom świetnie zorganizowanej imprezy. Wypada nam jedynie dodać - do zobaczenia za rok!



Zobacz również: