Wielkanoc to święto bardzo radosne. Związane z wiosną, budzeniem się nowego życia, ożywieniem przyrody, wydłużeniem dnia. Po szarych, ciemnych zimowych dniach potrzebujemy optymizmu i radości. Radośnie też powinien wyglądać świąteczny stół i radosne powinny stanąć na nim wina. Radosne i jednocześnie różnorodne, bo przecież na tradycyjnym, wielkanocnym stole pojawią się dania wiosenne, nowalijki, najróżniejsze sałatki i przystawki, wędliny, czy delikatne pasztety z drobiu, które proszą o wina lekkie o wyraźnie owocowym charakterze. Będą dania z ryb, do których potrzebujemy nieco innych win. Pojawi się też, z pewnością, szeroka gama mięs i pasztetów, wołających o wina z mocniejszą strukturą i cięższymi aromatami, wreszcie desery. Świąteczne menu będzie z pewnością bogate i urozmaicone, różne też powinny być wina.
Wina lekkie i owocowe
Solaris 2022, Majątek Drzewce
Aromat białych kwiatów akacji i dzikiej róży z charakterystycznymi słodkimi nutami muszkatowymi. W ustach lekkie i świeże z przyjemną kwasowością i delikatną goryczką grejpfrutowej skórki. Doskonałe do sałatek i przystawek, sprawdzi się również w towarzystwie lekkich ryb, owoców morza, ale również do wielkanocnego sernika.
Trisquel Sauvignon Blanc Gran Reserva, Aresti
Białe, wytrawne wino o przyjemnym zapachu cytrusów, mandarynek, z nutami zół, trawy i bukszpanu. Smak wyrazisty, cytrusowy z akcentem mineralnym. Czyste i orzeźwiające z dużym ekstraktem i długim finiszem. Na konkursie w Santiago uznane za najlepsze białe wino z Chile. Świetny aperitif, pasuje również do owoców morza, ryby po grecku, delikatnych wędlin oraz kozich serów.
Wina o mocniejszej strukturze
Inspira Volcano 2020, Winnica Płochockich
To wyjątkowe wino, dojrzewające ponad dwa lata, zanim wejdzie do sprzedaży, to kupaż odmian: johanniter, seyval blanc i hibernal. Przez 12 miesięcy wino dojrzewa w dębowych beczkach, kolejne 7 miesięcy leżakuje w zbiorniku stalowym i 3 miesiące w butelkach. Efekt jest imponujący. Elegancki bukiet z aromatami dojrzałych cytrusów, jabłek, brzoskwini i zół. Mocna struktura, rześka kwasowość i potencjał dojrzewania na długie lata. To wino można łączyć z całym wachlarzem potraw, od sałatek i pasztetów, poprzez ryby, wędliny, aż po białe mięsa. Zaskakująco dobrze może odnaleźć się w towarzystwie żurku z białą kiełbasą.
Long Barn Reserve Chardonnay 2021
Wino o średniej gęstości pokazuje typowe aromaty cytrusów, jabłek i gruszek z delikatną nutą wanilii i dębu. Na podniebieniu mocne smaki owocowe (morela, jabłko, banan) z akcentem masła, wanilii i tostu. Przyjemny finisz z kremowym posmakiem. Klasyczne kalifornijskie chardonnay, polecane do sałatek, wędlin, pasztetów z drobiu oraz dań z ryb.
Wina czerwone do mięs i pasztetów
Pinot Noir, Winnica Płochockich
Delikatne i eleganckie wino od jednego z najlepszych polskich producentów. Przyjemny bukiet złożony z aromatów dojrzałej wiśni, żurawiny z nutą goździków. Dobrze zbudowane z gładkimi taninami i lekko pikantnym finiszem. Doskonałe do dań z dziczyzny, pieczonej gęsi i kaczki. Polecamy także do klasycznego schabu ze śliwką a także do tradycyjnej, pieczonej białej kiełbasy.
Tesoro Cirolla 2022, Finca Feliz
Finca Feliz, w regionie Mendoza w Argentynie to rodzinny projekt Carlosa Clémenta i jego córki Lis. Finca Felis to wina ekologiczne, niskointerwencyjne, oparte na, często zapomnianych odmianach winorośli. Tesoro Criolla, to prawdziwe uosobienie nieskazitelnej, smakowej równowagi wina z autochtonicznego szczepu criolla. Jasny rubinowy kolor z wyraźnymi aromatami wiśni i malin. Krągłe i lekko słodkie na podniebieniu, z poziomem kwasowości, który wydobywa spójną świeżość. Wino przypominające nieco pinot noir, super pijalne, delikatne, niezwykle uniwersalne. Będzie doskonałym towarzyszem przy wielkanocnym stole. Doskonałe z pasztetami, wędlinami, wieprzowiną, wędzonymi rybami.
Jeśli jesteś zainteresowany naszą ofertą zapraszamy do kontaktu lub stacjonarnie do naszego shoowroomu.