Podsumowanie Festiwalu Szampana
Za nami Festiwal Szampana – wydarzenie sezonu, które przyciągnęło imponujące grono miłośników tego szlachetnego trunku.
Według krytyków wina Bründlmayera mają niezrównaną finezję, elegancję i złożoność. Dosadnie ujął to Peter Moser w swoim przewodniku „The Ultimate Austrian Wines Guide 2019/20”: „Prawie każde wino, od najlżejszego grüner veltlinera po wina czerwone i musujące, ma wszystko, czego potrzeba, aby być najlepszym w swojej kategorii”. Zaś magazyn Decanter zaliczył Bründlmayera do prestiżowej grupy 50 osób, które zmieniają świat wina.
Uprawa organiczna jest stosowana przez Bründlmayera od lat, warto natomiast zwrócić uwagę na specjalny, rzadko w Kamptal stosowany, system przycinania winorośli, zwany Lyra, który zapewnia krzewom lepsze warunki wietrzenia i ekspozycji na słońce.
Większość win fermentuje w kadziach ze stali nierdzewnej, po czym część z nich dojrzewa w dębowych beczkach. Chardonnay i pinot gris oraz niektóre veltlinery fermentują w 300-litrowych beczkach dębowych i (wyjątkowo) w beczkach z drzewa akacjowego.
W naszej ofercie znajdziecie 12 etykiet tego producenta, a szczegóły na 10 i 11 stronie wiosenno-letniego magazynu WINKOLEKCJA.
Za nami Festiwal Szampana – wydarzenie sezonu, które przyciągnęło imponujące grono miłośników tego szlachetnego trunku.