Święta zbliżają się nieuchronnie, a mimo najlepszych przygotowań, często do ostatniej chwili jesteśmy zajęci uzupełnianiem spiżarni. Wybór idealnych win, które podkreślą świąteczny nastrój i wzbogacą smak serwowanych dań, staje się więc istotnym wyzwaniem. Oto przewodnik po winach, które doskonale dopełnią świąteczne potrawy i uczynią te chwile jeszcze bardziej niezapomnianymi.
Wina białe – idealne na Wigilię
Na początek skoncentrujmy się na winach białych, które doskonale komponują się z tradycyjnymi daniami wigilijnymi.
Giunco (Cantina Mesa, Vermentino di Sardegna DOC)
Sardyńskie vermentino to czysty, świeży bukiet złożony z aromatów ananasa, mango i cytrusów z nutami kwiatów i akcentem mineralnym. Na podniebieniu dobra koncentracja, owocowość i rześka kwasowość. Wyrafinowane i eleganckie wino doskonałe do łososia, sandacza i smażonego karpia.
Pinot Grigio (Alois Lageder, Südtirol-AltoAdige DOC)
Wino o słomkowożółtej barwie z zielonymi refleksami. Ekspresyjny bukiet, na który składają się aromaty kwiatów, owoców i przypraw. W ustach bogate, cieliste, z przyjemnym, świeżym finiszem. Doskonale uzupełni przystawki z mięsa drobiowego i ryb.
St. Francis Sonoma County Chardonnay
St. Francis Winery & Vineyards od ponad 50 lat tworzy historię winiarstwa w hrabstwie Sonoma, gdzie powstają wina reprezentujące klasyczny, kalifornijski styl, wśród nich wyraziste, dojrzewające w dębowych beczkach chardonnay, świetnie pasujące do tłustych ryb i białych mięs w sosach.
Czerwone wina na mięsne uczty
Kolejne dni świąteczne, pod względem kulinarnym, bardziej sprzyjają winom czerwonym. Pojawiają się wtedy dania mięsne i wędliny, co sprawia, że chętniej sięgamy po wina czerwone, o mocniejszej strukturze i większym ekstrakcie. Poniższe trzy wina, bez wątpienia doskonale sprawdzą się przy świątecznym stole.
Tinto Pesquera Crianza (Ribera del Duero DO)
Doskonałe tempranillo od jednego z najlepszych producentów regionu Ribera del Duero.
Złożone, eleganckie wino z bukietem łączącym aromaty czerwonych owoców z nutami balsamicznymi. Na podniebieniu atrakcyjny, owocowy charakter, mocna struktura, gładkość i finezja. Bez wątpienia świąteczny charakter. Idealne do grillowanych i pieczonych mięs oraz wędlin.
Piegaia Chianti Classico Riserva
Soczyste, pełne owocu wino z posiadłości Conti Capponi urzeka wiśniowo-czereśniowymi aromatami i orzechowymi nutami. W ustach nowoczesne z dobrze zintegrowana beczką i zdecydowaną owocową ewolucją. Głębia koloru i połyskliwość sprawiają że pięknie prezentuje się w kieliszku. Polecane do pieczonej i duszonej wołowiny oraz dojrzewających, twardych serów.
Ponieważ trudno wyobrazić sobie Święta bez pinot noir, proponujemy nowozelandzką wersję tego klasycznego szczepu.
The Raptor Pinot Noir (Lake Chalice, Waihopai Valley, Marlborough)
Raptor to pełne, bogate wino z aromatami kwiatów, owoców i przypraw, wzbogacone nutami dębu. Na podniebieniu dominują dojrzałe, czarne owoce i przyprawy z akcentem oliwek. Wino charakteryzuje się mocną, jedwabistą strukturą i eleganckim, długim finiszem. Doskonale komponuje się z pieczoną lub grillowaną jagnięciną, dziczyzną i pasztetami.
Kropka nad "i" – niemieckie rieslingi
Dość już tej wytrawności. Na świątecznym stole potrzebujemy również win łagodniejszych, półwytrawnych o nieco mniejszej zawartości alkoholu. Najlepszym wyborem wydają się niemieckie rieslingi, zwłaszcza te pochodzące z Doliny Mozeli. Są to wina o bardzo jasnym zabarwieniu i mocnym, świeżym kwiatowym aromacie. W smaku są delikatne i świeże, z doskonale zrównoważoną, subtelną kwasowością i wyraźnie zaznaczoną słodyczą. To doskonałe wina do ciast i deserów, ale nie tylko. W tradycji niemieckiej riesling to wino wszechstronne, pasujące do wielu potraw. Polecamy riesling od wybitnego producenta z Doliny Mozeli, Markusa Molitora.
Zeltinger Himmelreich Riesling Kabinett
Czysty, mineralno cytrusowy nos, intensywny i przyjemny z nutami mirabelek, mandarynek, ananasa. W ustach wino owocowe, delikatnie półwytrawne, z posmakiem bergamotki i niuansem łupkowym. To idealne wino do lekkich deserów, delikatnych ryb i owoców morza oraz sushi.
Niezależnie od tego, czy preferujemy wina białe, czerwone, czy łagodniejsze rieslingi, dobrze dobrane wino doda wyjątkowego charakteru każdemu świątecznemu posiłkowi.