Castello del Terriccio, jedna z najbardziej znanych winiarskich posiadłości Toskanii, ma bardzo długą historię. Winorośl uprawiano tu jeszcze w starożytności. Od XIV wieku należała do arystokratycznej rodziny Gaetani, od której kupił ją polski książę Poniatowski. Pod koniec I wojny światowej przeszła w ręce hrabiego Gian Annibale Rossi di Medelena Serafini Ferri, który zrestrukturyzował winnicę, wprowadzając ją do toskańskiej czołówki. Pod jego rządami, supertoskan Lupicaia zyskał opinię jednego z najlepszych i najbardziej stabilnych win Toskanii. Po śmierci Gian Annibale w roku 2019, posiadłość przejął jego siostrzeniec Vittorio Piozzo di Rosignano Rossi di Medelana, który porzucił karierę finansową, aby poświęcić się zarządzaniu rodzinną firmą.
Wyprodukowana po raz pierwszy w 1993 roku Lupicaia to flagowe wino tej posiadłości. Lupicaia, oznaczająca po łacinie „teren wilków”, uważana jest za jedno z najlepszych win we Włoszech. Mieszanka cabernet sauvignon, merlot i petit verdot, bardziej typowa dla Bordeaux niż Toskanii to prawdziwy symbol doskonałości.
Winkolekcja oferuje kilka roczników tego wielkiego wina. Poniżej dostępne roczniki wraz z ocenami Robert Parker Wine Advocate i prognozowanym przez Wine Searcher potencjałem dojrzewania:
Robert Parker 94, potencjał 2030,
Robert Parker 93, potencjał 2032,
Robert Parker 93, potencjał 2035,
Robert Parker 92, potencjał 2030,
Robert Parker 96, potencjał 2040.
Robert Parker 96, potencjał 2042.