Najlepsze włoskie wina rodzą się w Piemoncie

Piemont - perła włoskiego winiarstwa

2025-03-03 00:00:00

Piemont to uosobienie najlepszych włoskich win. Niektórzy krytycy mówią wręcz o włoskiej Burgundii, mając na myśli dominujący w tym regionie szczep nebbiolo, przypominający według wielu ekspertów pinot noir. Niezwykłe zróżnicowanie siedlisk, zarówno pod względem gleb, jak i specyficznych mikroklimatów, sprawia, że Piemont jest jednym z najważniejszych regionów winiarskich świata. Barolo i Barbaresco to dwie apelacje leżące tuż obok siebie i dwa wina będące symbolami Piemontu i jego miejsca w winiarskim panteonie.

Rocche dei Manzoni – winnica z wielką historią
Posiadłość Rocche dei Manzoni powstała w roku 1700, liczy więc sobie ponad trzysta lat. Jednak jej wielka era zaczęła się w 1974 roku, gdy zakupił ją Valentino Migliorini – właściciel renomowanej, notowanej przez Michelina restauracji w Emilia-Romagna. Zakochany w Piemoncie Valentino porzucił restaurację i oddał się całkowicie winiarskiej pasji.
Jego nazwisko znaczy obecnie w Piemoncie bardzo wiele, o czym pisze Burton Anderson w książce Wines of Italy. Gambero Rosso w swoim przewodniku premiuje Barolo Miglioriniego aż trzema kieliszkami. Hugh Johnson wymienia Rocche dei Manzoni wśród szacownych producentów Barolo jako wielce obiecującą firmę, a wina ocenia trzema gwiazdkami na cztery możliwe.
Wszystkie te osiągnięcia mają źródło w żelaznym rygorze produkcji. Kosztowna coroczna wymiana beczek, po które właściciel osobiście jeździ do Francji, połączona z niezwykłą starannością na każdym etapie produkcji wina, przynosi olśniewające rezultaty.

Najciekawsze wina Rocche dei Manzoni:
Angelica 2022 Langhe DOC – wyrafinowane chardonnay
To piemonckie chardonnay ma barwę jasnej słomy ze złotymi refleksami. Po fermentacji dojrzewa przez 15 miesięcy w dębowych beczkach oraz rok w butelkach. Jest to wino w pełni dojrzałe, o aromatach jabłek, czarnego bzu, laskowych orzechów z nutami lukrecji i przypraw. Wytrawne, o mocnej strukturze, wyraźnych owocowych smakach z akcentem mineralnym. Długie i eleganckie.
Idealne do: pieczonych i wędzonych ryb, drobiu, szparagów, kozich serów.

La Cresta 2022 Barbera d’Alba DOC – mistrzowska barbera
To mistrzowskie wino ukazuje pełnię możliwości szczepu barbera. Charakteryzuje się aromatami czarnych owoców i wanilii. W ustach jest pełne, mięsiste, z fantastyczną równowagą i pięknym finiszem.
Idealne do: pieczonego drobiu, wieprzowiny, gęsiny, piersi z kaczki i wędlin.

Barolo Rocche 2020 Barolo DOCG – klasa i elegancja
Elegancki styl i klasa tego barolo są zasługą Valentino Miglioriniego, nieżyjącego już właściciela posiadłości. W 2003 roku stworzył on wino, które według Roberta Parkera jest jednym z najlepszych Barolo. Obecnie winnice prowadzi jego syn Rudolf, ale styl win pozostaje niezmienny.
Wino cechuje się bogatą paletą aromatów, które ewoluują w kieliszku. W ustach jest głębia, finezja i ogromny potencjał dojrzewania. Idealne do: duszonej wołowiny, dziczyzny i grzybów.



Zobacz również: