WARTO PRZETESTOWAĆ

Gęsina – najprostsze sposoby przygotowania

2020-11-10 00:00:00

Gęsina i wino, które podkreśli jej smak - Dourthe N1 Rouge

fot. Shutterstock.com

Oto prosty i szybki do wykonania przepis na gęsinę. Miłego gotowania! 

Metoda podstawowa

Przygotować mieszankę przypraw z kilku ząbków posiekanego czosnku, grubo zmielonego pieprzu, gruboziarnistej soli i posiekanego rozmarynu lub majeranku. Natrzeć nimi na noc rozmrożone, umyte i wysuszone uprzednio nogi gęsie lub pierś z kością.
Nagrzać piekarnik do temperatury 130 stopni i piec mięso przez 3 godziny (najlepiej w garnku rzymskim, jeśli nie mamy garnka rzymskiego to w innym naczyniu, ale pod przykryciem). Nogi mają mniej tłuszczu, więc dobrze jest je podlać 100-150 ml wina lub soku jabłkowego, przy piersiach nie jest to konieczne. Wyjąć z jabłek gniazda, pokroić na 6 lub 8 części i dodać do mięsa (tak, aby go nie przykryć jabłkami), a następnie piec jeszcze 2-2,5 godziny.
Piersi najlepiej podawać z kaszą pęczak, a nogi mogą być z ziemniakami, do gęsiny świetnie pasuje kapusta czerwona. Do jabłek, które rozpadną się podczas pieczenia warto dodać trochę żurawiny.

Szybsza metoda

Gwarantuje ona chrupiącą skórkę, ale mięso będzie mniej delikatne. Ale do rzeczy! Po pierwsze sposób przygotowania mięsa powtarzamy według powyższej metody. A następnie przystępujemy do pieczenia. 
Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy 2 godziny, wyjmujemy, dodajemy jabłka i pieczemy jeszcze 1,5 godziny (można obniżyć temperaturę o 10 stopni).



Zobacz również: