8Lgends i Bodegas Winol

Bodegas Winol, to firma utworzona w roku 2013, reprezentująca i dystrybuująca wina kilkunastu winnic z La Manchy i innych regionów Hiszpanii. Jednym z najciekawszych projektów jest 8Lgends. To osiem win wybranych ze względu na siedliska i związane z nimi legendy. Wina z typowych dla regionu szczepów, wyjątkowe, robione z troską i cierpliwością. Subtelne, zmysłowe i czyste. Dedykowane miłośnikom wina, kultury, opowieści i sztuki, przyciągają uwagę niezwykłymi etykietami.

Wybraliśmy cztery spośród ośmiu legend.

Legenda o Wulkanie

„Wiele lat po krzyku wulkanu, wśród jego wygasłej magmy rosną winorośle, z których powstają wina”

Winnice w Campo de Calatrava to tereny dawnych wulkanów z licznymi źródłami wody. To doskonałe terroir dla winorośli, na którym licznie zamieszkują, będące amatorami słodkich winogron, króliki, reprezentowane na etykiecie przez zwierzę, z głową królika, ciałem i nogami ptaka, wychodzące z wulkanu. Legenda głosi, że króliki błagały boga wulkanu, aby dał im cztery nogi zamiast ptasich, aby mogły biegać i skakać w poszukiwaniu pożywienia.

Moscatel de Alejandria y Macabeo

Apelacja: Vino de la Tierra de Castilla del Campo de Calatrava
Szczepy : moscatel de Alejandria 60%, macabeo 40%
Alkohol: 13%

Barwa jasnożółta z cytrynowo zielonkawym niuansem. Bogaty bukiet złożony z aromatów kwiatów (werbena i róża) oraz egzotycznych owoców (ananas i cytrusy). Na podniebieniu pełne, soczyste, gładkie. Podawać w temperaturze 8 - 10°C, najlepiej do paelli, makaronów z warzywami, morskich ryb.

Legenda o Rycerzu

„Legenda mówi, że dawno temu rycerze Zakonu, pili swoje najlepsze wina w przeddzień bitwy"

A wino dało im dumę i odwagę, których potrzebowali, aby stawić czoła niepewnemu przeznaczeniu. W poprzedzającą bitwę noc, wyrzeźbili drewniane figurki, koników szachowych, symbolizujące początek bitwy. Połączyli je z ogonem konika morskiego, kojarzonego w wielu kulturach z cierpliwością, ochroną, wytrwałością i perspektywą. Wartościami, które trzeba mieć aby rok po roku wytwarzać coraz lepsze wina.

Merlot

Apelacja: Vino de la Tierra de Castilla
Szczepy : merlot
Alkohol: 14%

Wino o pięknej, rubinowej barwie. Mocne aromaty owocowe, połączone z nutą mineralną i akcentami balsamicznymi. W ustach mocne smaki owocowe (jeżyna i śliwka) z niuansem korzennych. Wyraziste, intensywne i gładkie z delikatną nutą słodyczy. Podawać w temperaturze 16 - 18°C. Do pieczonych mięs, wędlin i dojrzałych serów.

Cabernet sauvignon

Apelacja: Vino de la Tierra de Castilla
Szczepy : cabernet sauvignon
Alkohol: 14%

Wino o intensywnej, ciemnej barwie z fioletowymi niuansami. Intensywne aromaty czarnych i czerwonych owoców (jagody, jeżyny, porzeczki, wiśnie) z nutami czerwonej papryki i cedru. Dobrze zbudowane, soczyste, aksamitne z gładkimi, dojrzałymi taninami i owocowym posmakiem. Długi, harmonijny finisz. Wyraziste, pełne charakteru wino. Najlepsze w temperaturze 16 - 18°C. z pasztetami, mięsami z rusztu lub duszonymi w sosach.

Legenda o Mnichu

„W ciszy klasztoru, w otoczeniu jego mistycznych, grubych kamiennych murów, uprawia się winorośl dającą wspaniałe wina”

W średniowieczu klasztory były miejscem ochrony sztuki i kultury, literatury, malarstwa, muzyki. Ale oprócz tych sztuk kultywowano i rozwijano także kulturę wina. Zakonnicy dokonali wielkich postępów w uprawie winorośli. Związek między chrześcijaństwem a winem jest bardzo bliski. „Bóg przez wino, muzyka przez Boga”, stąd flet na etykiecie zakorzeniony w ziemi i ofiarowujący słońcu czerwony monastrell.

Monastrell Roble

Apelacja: DOP Jumilla
Szczepy : monastrell
Alkohol: 14%

Wino o eleganckim, śródziemnomorskim bukiecie, łączącym aromaty ciemnych owoców (porzeczka i jeżyna) z nutami ziół i przypraw (pieprz). Na podniebieniu smaki owocowe, łączące się z akcentem wanilii i dębu. Wyraziste, atrakcyjne wino, charakterystyczne dla południowo wschodniej Hiszpanii. Podawać w temperaturze 16 - 18°C, do pieczonych i duszonych mięs, wędlin i dojrzewających, twardych serów.