RELACJA Z WYDARZENIA

Podsumowanie Festiwalu Szampana

2024-03-28 00:00:00

Degustacja wybitnych szampanów

Winkolekcja

Za nami Festiwal Szampana – wydarzenie sezonu, które przyciągnęło imponujące grono miłośników tego szlachetnego trunku. W ramach Festiwalu odbyła się otwarta degustacja wybitnych szampanów oraz równolegle prowadzone warsztaty, poświęcone ciekawym, bieżącym tematom związanym z produkcją szampana i regionem Szampanii. Niepowtarzalna, festiwalowa atmosfera sprzyjała smakowaniu win, poszerzaniu wiedzy oraz spotkaniom z producentami reprezentujących różny styl, historię i filozofię.

Festiwal Szampana otworzył gość specjalny – Tom Hewson – ekspert magazynu Decanter, który omówił zmieniającą się sytuację w Szampanii i nowe rynkowe trendy.

W trakcie ogólnej degustacji na uczestników czekały wielkie szampany, ciekawi ludzie i równie ciekawe historie, a to wszystko dostępne na stoiskach: Champagne Bollinger, Champagne Marguet, Champagne Pierre Paillard, Champagne Dumenil, Charles Heidsieck Champagne, Champagne Pierre Gerbais, Champagne Laurent-Perrier, Champagne André Heucq, Champagne Pol Cochet, JmSélèque Champagne, Champagne Alain Bernard, Champagne LE MESNIL, Champagne Forget-Chemin.

Osoby pragnące pogłębić wiedzę, odkryć nieoczywiste fakty i smaki miały możliwość spotkania z wybitnymi osobowościami w ramach 4 seminariów:

  1. Dębowe tajemnice – jak beczki wpływają na strukturę szampana – masterclass poprowadzony przez Toma Hewsona z magazynu Decanter.
    Tom wziął na warsztat dębowe beczki, a dokładniej ich udział w kształtowaniu struktury szampana i wpływu na jego dojrzewanie, a co za tym idzie smak i bukiet wina. Obok teorii była i spora dawka praktyki, a konkretnie degustacja sześciu szampanów wybranych przez Toma dla zilustrowania jego spostrzeżeń. Doskonale wypadł Henri Giraud z Esprit Nature oraz burgundzki w stylu Dhondt-Grellet.
  2. Interpretacja terroir Bouzy – masterclass poprowadzony przez duet Quentin Paillard z Champagne Pierre Paillard i Piotr Pietras – Master Sommelier.
    Quentin Paillard skupił się na wyjątkowości siedlisk z wioski Bouzy. Pokazał nie tylko typowe przykłady 100% Pinot Noir z tego terroir, ale też blendy i to, co wnosi do nich rzadziej spotykana w okolicy odmiana Chardonnay. Mogliśmy zobaczyć też kontrast stylistyczny między wioską Bouzy, a innymi wioskami w regionie Montagne de Reims.
  3. Od Rosé do Rouge – sekrety szampańskich win – masterclass poprowadzony przez duet Frédérique Poret z Champagne Duménil i Alan Bednarski – Champagne Portfolio Ambassador.
    Wyjątkowe spotkanie z Frederique Poret, która nie tylko zaprezentowała swoje rosé na przykładzie butelek czerwonego pinot meunier ze starych krzewów nasadzonych w 1967, ale również podzieliła się ekspertyzą i wytłumaczyła sposób produkcji win różowych w Szampanii. Ta wyjątkowo trudna w produkcji kategoria zyskuje na popularności, a uczestnicy seminarium mogli przekonać się do niej próbując klasyki gatunku jak Laurent Perrier Cuvée Rosé, przez Duménil, Rosé Vieilles Vignes, Paul Bara, Rosé de Bouzy Grand Cru oraz czerwonych win wykorzystywanych do ich produkcji. Perełką były etykiety od Henri Giraud z ich doskonałym Rosé Grand Cru Aÿ oraz czerwonym Pinot Noir z 2019 roku.
  4. Różne oblicza Blanc de Blancs – masterclass poprowadzony przez duet Wojciech Bońkowski – Master of Wine i Piotr Pietras – Master Sommelier.
    Wojciech Bońkowski MW skoncentrował się na różnorodności i uniwersalności stylu blanc de blancs. Pokazane zostały nie tylko szampany na bazie Chardonnay, lecz też 100% Pinot Blanc z południa Szampanii od Pierre Gerbais, który okazał się jednym z najlepiej odebranych win tego spotkania. Zebrani zgodnie uznali, że to dziś bardzo popularny styl wśród gości restauracyjnych i klientów detalicznych oraz że są to wina zazwyczaj dość elastyczne, jeśli chodzi o łączenie z potrawami.

W festiwalowych degustacjach również kieliszek miał znaczenie, a było to dopracowane w każdym szczególe szkło firmy Riedel –  wiodącego, innowacyjnego producenta szkła gastronomicznego, którego jesteśmy wyłącznym dystrybutorem.

Dziękujemy tak licznie przybyłym gościom i już dzisiaj zapraszamy na kolejne, organizowane przez nas wydarzenia.

Zapisz się do newslttera i bądź na bieżąco.



Zobacz również: